Doğal dişler kaybedildiğinde belirli bir süre sonra dişleri çevreleyen çene kemiğinde deformasyonlar ve kemik erimeleri meydana gelir. Kemik miktarının ve kalitesinin azaldığı bu durumlarda, çoğu hasta diş implantlarının yerleştirilmesi için uygun aday değildir. Kemik artırım işlemleri ile eksik olan kemik dokusu arttırılabilir. Aynı zamanda bu bölgedeki yeni kemik büyümesi de teşvik edilebilir. Bu uygulama ideal uzunlukta ve genişlikte implant yerleştirme fırsatı sağladığı gibi aynı zamanda işlevsellik ve estetik görünümün geri kazanılmasını da sağlar.
SİNÜS YÜKSELTME İŞLEMİ
Maksiler sinüsler yanakların arkasında ve üst arka bölgelerdeki dişlerin üstünde bulunan içi boş, hava dolu alanlardır. Üst dişlerin köklerinin bazıları maksiller sinüslere uzanır. Bu dişler çekildiğinde bölgede ince bir kemik duvarı kalır. Diş implantlarının yapılabilmesi için yeterli düzeyde sağlıklı kemiğe ihtiyaç vardır. Sinüs duvarı çok ince olduğunda, bu kemiğe diş implantları yerleştirmek imkansızdır. Başarılı ve uzun ömürlü bir dental implantın anahtarı, implantın bağlanacağı çene kemiğinin kalitesi ve miktarıdır. Çeşitli nedenlerle üst çene arka bölgedeki dişler kaybedilirse ve bu bölgedeki kemik dokusu yetersizse sinüs yükseltme işlemi ile bu bölgedeki kemik dokusu artırılarak yeni kemik oluşumu sağlanabilir. Sinüs kaldırma işlemi üst çene arka bölgelerde kemik kaybı olan hastalarda için en yaygın şekilde uygulanan kemik artırım işlemidir.
ALVEOLAR KRET OGMENTASYONU (ÇENE KEMİKLERİNİN MİKTARININ ARTIRILMASI)
Alveoler kret ogmentasyonu, diş çekimi sonrası sıklıkla uygulanan bir prosedürdür. Bu prosedür diş çekimi veya başka bir neden sonucu kaybolan kemiğin ve bozulan çene konturlarının yeniden oluşturulmasını sağlar. Alveoler kret dişlerin köklerini çevreleyen kemiktir. Bir diş çekildiğinde, çene kemiğinde boş bir soket (yuva) kalır. Genellikle bu boş soket kendi kendine iyileşir, kemik ve doku ile doldurulur. Bazı durumlarda soketin etrafındaki kemik istenilen düzeyde iyileşemeyebilir. Alveolar kretin orijinal yüksekliğini ve genişliğini yeniden oluşturmak her zaman tıbbi olarak gerekli değildir, ancak dental implant yerleştirilmesi veya estetiğin sağlanması gibi durumlarda gerekli olabilir. Bu tip durumlarda uygulanan diş implantlarının başarılı ve uzun ömürlü olabilmesi için alveol kemik ogmentasyonu işlemi gerçekleştirilmelidir.
DİŞ ÇEKİM BOŞLUĞUNUN ONARILMASI
Diş çekiminden sonra, dişi yerinde tutan kemik (soket) genellikle hastalık ve/veya enfeksiyondan zarar görür ve diş çekildikten sonra çene deformitesi ile sonuçlanır. Ek olarak, dişler çekildiğinde dişleri çevreleyen kemik ve diş etleri çok hızlı bir şekilde küçülüp büzülür ve bu da dudakların ve yanakların çökmesine neden olur. Bu çene kusurları ileride yapılacak olan, diş implantları, köprüler veya protezler gibi restoratif tedavilerde önemli sorunlar yaratabilir. Dişin çekilmesinden sonra oluşan çene deformiteleri, soketin korunması adı verilen bir prosedürle önlenebilir ve onarılabilir. Soket koruması, gülümsemenizin görünümünü iyileştirir ve başarılı diş implantlarının yapılmasını sağlar. Kemiği korumak ve bir diş çekiminden sonra kemik kaybını en aza indirmek için çeşitli teknikler kullanılabilir. En yaygın yapılan yöntemde, diş çıkarılır ve soket toz şeklinde veya macun kıvamında kemik dokusu ile doldurulur. Daha sonra vücudunuzun doğal iyileşme yeteneğini teşvik eden yapay zar veya doku ile kaplanır. Bu yöntemle soket iyileşir ve soketi çevreleyen dişeti ile yüz dokularının büzülmesi ve çökmesi önlenir.